Bästa kaffet – tips för att få till en riktigt god kopp kaffe

För att få till det bästa kaffet behöver man se till en mängd faktorer. Det handlar bland annat om kaffebönorna, bryggningen och viktigast av allt – dina egna preferenser. Nyckeln är att testa dig fram mellan olika alternativ och metoder. Genom att förstå de olika komponenterna ökar du chanserna att hitta det bästa kaffet för just dig.

Här kan du därför lära dig mer om vad som spelar in när du vill ha den perfekta koppen kaffe.

Från kaffeplanta till bryggning

Du har säkert redan dina preferenser kring vilket du tycker är det bästa kaffet. Kanske är det din egna kaffebryggare hemma på diskbänken som levererar den perfekta koppen? Eller är det cappuccinon du kan beställa på caféet runt hörnet? Eller njuter du mest av kaffemaskinen på kontoret som ger dig möjligheten att variera mellan latte och bryggkaffe?

Oavsett vilken kaffedryck du föredrar så finns det en mängd olika faktorer som spelar in när det kommer till hur kaffet i din kopp smakar. Om vi ska ner på detaljnivå spelar faktiskt det mesta in – från vart kaffeträdet växer till vilken bryggmetod du använder när du brygger kaffet.

De bästa kaffebönorna – bönsort, rostning, malning och förvaring

Kaffebönor spelar en stor roll när det kommer till kaffets smakprofil. Men, det är inte det enda som påverkar slutresultatet. För att du ska kunna experimentera fram den bästa koppen kaffe, kan det vara bra att ha ha lite bakgrundsinformation om både kaffebönor, rostning, malning och förvaring.

Bönsort

Generellt sett brukar man dela upp kaffebönor i Arabica-bönor och Robusta-bönor, där Arabica-bönan står för den största delen av kaffeproduktionen i världen. Kaffe bryggt på 100% Arabica-bönor har ofta en behaglig smak med balanserad syra och sötma.

Robusta-bönor är ett vanligt som inslag i kaffeblandningar med Arabica-bönor. Det finns en del kaffeblandingar som består av 100% Robusta-bönor, men det är relativt sällsynt. Kaffe bryggt på Robusta-bönor ger ofta beska och jordiga toner, vilket kan ge en intressant smak tillsammans med Arabica-bönornas sötma.

Efter skördningen av bönorna kan processen se olika ut. Man kan bland annat soltorka kaffebönor, tvätta dem eller kombinera metoderna. De soltorkade bönorna har ofta en elegant sötma eftersom fruktköttet sitter kvar under torkningen, medan tvättade bönor ofta ger en mer syrlig karaktär eftersom det söta fruktköttet tvättas bort.

För att hitta de bästa kaffebönorna kan du därför testa dig fram mellan Arabica och Robusta, samt prova bönor som förberetts genom både soltorkning, tvättning eller en kombination. Även landet där kaffeträdet har vuxit kan spela in. Generellt sett drar exempelvis kaffe från syd- och centralamerika mer åt nötiga och chokladiga toner, medan kaffe från afrika kan ha fruktiga och bäriga inslag.

Rostning

Innan kaffet kan bryggas behöver det rostas. Olika rostning ger kaffet olika karaktär. En ljus rostning bevarar mycket av kaffets naturliga aromer och toner. En mörk rostning framhäver istället mer bittra toner som en effekt av att bönorna rostas på högre värme under en längre tid.

Om du exempelvis vet att du gillar ett intensivt och bittert kaffe, är det sannolikt att ett mörkrostat kaffe är det bästa alternativet för dig. Om du uppskattar en kopp med frisk sötma och intressanta undertoner kan du istället testa mellan- eller ljusrostat kaffe.

Förvaring

För att behålla alla de goda aromerna ända från skörd till bryggning, behöver kaffebönorna förvaras rätt. Använd gärna en behållare eller burk som inte släpper in syre, alternativt förvara kaffet i förpackningen med stängning eller en förslutande klämma på toppen.

Låt kaffet stå mörkt och svalt, exempelvis i ett skafferi eller skåp som skyddar från solljus.

Bryggning – hitta rätt metod för att få till det bästa kaffet

När du har listat ut vilka som är de godaste och bästa kaffebönorna enligt ditt eget tycke, är det dags för själva bryggningen.

I Sverige är bryggkaffe den populäraste kaffedrycken. Men, som du säkert redan är väl medveten om, kan en kopp bryggkaffe smaka helt olika beroende på vart du dricker den. Hur bryggningen sker kan nämligen vara avgörande för slutresultatet. Detsamma gäller för kaffe baserat på espresso. En cappuccino kan smaka otroligt annorlunda beroende på hur espresson är bryggd och mjölken skummad.

Hitta en favorit bland kaffedryckerna
Listan över kaffedrycker kan göras lång. Kaffe med mjölk finns exempelvis i näst intill oändligt många versioner. Bryggkaffe med en skvätt mjölk, macchiato och latte – alla alternativen är kaffe med mjölk, men sammansatta på olika vis. Detsamma gäller svart kaffe. Bryggkaffe, americano och presso-kaffe – alla varianter är svart kaffe utan andra ingredienser.

Nyckeln är ofta att testa sig fram för att hitta en eller flera favoriter. Läs gärna mer om några av Sveriges populäraste kaffedrycker i vår kaffeguide.

Malning av kaffebönorna
Många uppskattar att mala kaffet precis innan bryggning för att få ut så mycket av aromerna som möjligt. Syre gör nämligen att kaffet tappar mycket aromer, vilket påskyndas när kaffet är malt och får större kontaktyta med syret. För att undvika detta bör kaffet alltså malas precis innan bryggning.

Även malningsgraden spelar in. Anledningen till att man vill mala kaffet olika är för att extraktionstiden ( hur länge kaffet är i kontakt med vattnet) påverkar kaffesmaken. För fin eller grov malningsgrad kan göra att kaffet blir surt eller beskt. Därför är det bra att anpassa malningen efter bryggningsmetoden.

Ett kaffe framtaget för espresso är exempelvis mycket fint malet. När man brygger en espresso är kaffet i kontakt med vattnet under en väldigt kort tid. För att man ska hinna få ut alla smaker och aromer behövs en fin malningsgrad där vattnet får en större kontaktyta med kaffet.

Bryggkaffe å andra sidan, gör sig bäst med en grövre malningsgrad. Vattnet är i kontakt med kaffet under en längre tid och hinner på så sätt få med sig alla de goda smakerna ner i koppen.

Dosering – kaffemängd i förhållande till vatten
För en balanserad kopp kaffe behöver man se över förhållandet mellan mängden kaffe och vatten. Dessa mått skiljer sig beroende på vilken typ av kaffe du vill brygga. För att brygga en espresso har man en större mängd kaffe i förhållande till vatten, jämfört med bryggkaffe.

Testa dig gärna fram med doseringen. Tänk dock på att sådant som bönsort, malningsgrad och förvaring kan ha stor inverkan på hur kaffet smakar. Det kan vara lätt att tänka att ett kaffe som inte smakar så mycket behöver högre dosering, men för starkt doserat kaffe blir ofta beskt. Då kan det istället vara bättre att testa olika bryggmetoder alternativt andra kaffebönor för att hitta en balans som du gillar. Om du tycker att kaffet är för intensivt kan du minska doseringen en aning, eller hälla i en skvätt varmt vatten efter bryggningen är klar.

Vattenkvalité
I Sverige är vattenkvalitén hög med drickbart vatten i de flesta kranarna. Dock kan halterna av mineraler (såsom kalk) påverka hur kaffet smakar.

En del upplever exempelvis att samma kaffesort smakar olika i kaffemaskinen hemma jämfört med kaffemaskinen i sommarstugan. Detta fenomen kan ha med vattenkvalitén att göra. För att få bort bismaker kan man använda ett vattenfilter som filtrerar bort mineraler som kan ha en inverkan på kaffets smak.

Scanomat – över 60 års erfarenhet av kommersiellt kaffe

På Scanomat har vi över 60 års erfarenhet av att brygga det bästa möjliga kaffet för kontor, hotell och retail. Efter år av förfinande har vi nu utvecklat TopBrewer – ett resultat baserat på hantverket bakom en riktigt god kopp kaffe. Vår lösning gör det möjligt att få kaffe med baristakavlité och samtidigt styra själv över detaljerna. I TopBrewers app kan du nämligen justera bryggningen efter dina egna önskemål. När du hittat den perfekta balansen kan du enkelt spara receptet för att försäkra dig om att du får samma goda kaffe varje dag. Vårt Amokka-kaffe rostas av världsmästare som tar fram det bästa ur varje kaffeböna. TopBrewer brygger sedan omsorgsfullt varje kopp med en perfekt balans mellan malningsgrad och dosering för en balanserad smakprofil – oavsett om du föredrar en mustig mörkrost eller en komplex ljusrost.

1 / 2
Inspiration

(4)

Bästa möjliga kaffet för kontor
Professionella kaffemaskiner till företag
TopBrewer Coffee in the lobby at Radisson Collection Royal Hotel, Copenhagen
Bästa möjliga kaffet för hotell
Kaffemaskiner till hotell, restaurang och café
TopBrewer brygger Amokka® kaffe
Amokka® från Scanomat
TopBrewer phone app close up, showing customisable drinks menu
Med TopBrewers app kan du nämligen justera bryggningen efter dina egna önskemål
TopBrewer App